RUUSKANEN-RUUSKA SUKUSEURA PERUSTETTU RANTASALMELLA
Ruuskanen-Ruuska-sukujen sukuseura perustettiin Rantasalmen Yläasteella 12. elokuuta 2006. Ruuskasia ja Ruuskia kokoontui perustavaan kokoukseen yhteensä 257 henkeä. Kokousta oli valmisteltu suvun jäsenten keskuudessa parin vuoden ajan.
Kokouksen avasi toiminnanjohtaja Pirkko Ruuskanen-Parrukoski. Kunnallisneuvos Marja-Leena Ruuskanen esitteli suvun vanhinta asuinaluetta Rantasalmea, jossa suku on asustanut ainakin 1500-luvun puolivälistä alkaen. Suvun jäsenet kuulivat vanhaan perimätietoon perustuvan tarinan ”Esi-isämme tie” Iris Humalan esittämänä. Sirkka Väätäinen esitti omaa tuotantoaan savon murteella.
Kokouksessa päätettiin perustaa Ruuskanen-Ruuska sukuseura ry, jonka puheenjohtajaksi valittiin Pirkko Ruuskanen-Parrukoski Helsingistä (Nilsiän sukuhaaraa),
varapuheenjohtajaksi Asko Ruuskanen Kuopiosta (Nilsiä) ja hallituksen jäseniksi Jarmo Ruuska Elimäeltä (Hiitola), Seppo Ruuskanen Heinolasta (Käkisalmi), Markku Ruuskanen Nurmijärveltä (Rantasalmi), Lea Kokko Helsingistä ( Maaninka), Kaisa Miettinen Siilinjärveltä (Nilsiä), Jorma Ruuska Tampereelta (Kaukola) ja Reino Ruuskanen Järvenpäästä (Rantasalmi).
Seuraava sukuseuran kokous päätettiin pitää vuonna 2008 Nilsiässä.
Ruuskanen-sukunimi peräisin varhaiskeskiajalta
Varatuomari Markku Ruuskanen esitteli Ruuskasen ja Ruuskan sukunimen historiaa, jota on tutkinut Helsingin yliopiston nimistöntutkimuksen professori Viljo Nissilä. Nissilän mukaan sukunimi juontaa juurensa kreikan kielen sanaan Andreas, mikä tarkoittaa miehekästä ja miehuullista. Andreas oli yksi Jeesuksen apostoleista ja hänen mukaansa muotoutui ortodoksinen etunimi Andreas, jonka toinen muoto on Ondrei, Ondruska. Tästä muodostui vähitellen sukunimi Ruska, joka esiintyi 1500- ja 1600-luvuilla muodoissa Druska ja Ruskain. Vuosisatojen aikana muotoutuivat nykyiset sukunimet Ruuskanen ja lyhyempi muoto Ruuska.
Savon alueella vanhin uskonto 1200-luvulta lähtien oli ortodoksinen, jota levittivät munkit mm. nykyisen Mikkelin alueella. Ruuskanen-sukunimi on tutkimuksissa todettu olevan jo keskiajalta peräisin ja ortodoksiperäinen. Uskonto muuttui aikanaan katoliseksi ja sittemmin luterilaiseksi valtaosalla Ruuskasista ja Ruuskista.
Vanhimpina Ruuskasina mainitaan Rantasalmen alueella asuneet Niclis eli Niilo Ruuskanen 1559 ja Jon eli Juho Ruuskanen 1546-1550. Suku levisi jo 1500- ja 1600-luvuilla Pohjois-Savoon ja Keski-Suomeen Viitasaarelle ja Karstulaan, jossa sukunimi lyheni Ruuska-muotoon. Ruuskia muutti sittemmin Keski-Pohjanmaalle Halsualle, ja heitä oli myös Karjalan Kannaksella Hiitolassa ja Kaukolassa.
Impilahdella asui Ruuskasia, joista osa muutti uskontonsa ortodoksiseksi avioliittojen myötä. Pohjois-Savossa Ruuskasia on asunut eniten Nilsiän, Siilinjärven ja Maaningan alueilla.
Perustamiskokouksen osanottajia tutustumassa sukutauluihin Rantasalmella 2006 Perustamiskokouksen osanottajia tutustumassa sukutauluihin Rantasalmella 2006